*HOE TE BEGINNEN?

Al eerste wil je natuurlijk weten hoeveel koord of touw je nodig hebt.
Dit is direct de lastigste vraag om te beantwoorden omdat het afhangt van wat je wilt maken, hoe groot het is en hoeveel knopen je gaat gebruiken per koord. Wil je veel knopen of juist weinig?

Macrame koord en touw is niet goedkoop!
De creadoodle basic collectie is van goede kwaliteit en de prijs is laag! Soms geven de prijzen bij verschillende winkels wel een vertekend beeld omdat 2 mm koord soms verkocht wordt als 3 mm en 3 mm als 4 mm! Bij deze basic collectie is 3 mm ook echt 3 mm!
Omdat dit zo prijzig is wil je natuurlijk niet teveel touw gebruiken, logisch! Je kunt dan kiezen om een patroon te kopen en zo precies weten wat je nodig hebt. Maar ben je creatief en maak je liever zelf je ontwerpen? Top! Maak dan een proefstukje met het koord dat je wilt gebruiken zodat je kunt uitrekenen hoeveel touw je ongeveer per knoop gebruikt. Doe dit voor alle knopen die je gaat gebruiken.
Ben je iemand die liever de touwen ophangt en zonder patroon of ontwerp begint? Neem dan 5 a 6 x de lengte van wat je als resultaat wilt krijgen. Wil je dus een hoogte van 1 meter houden? Neem dan koorden van 5 a 6 meter. Dit is geen exacte wetenschap natuurlijk, het is logisch dat wanneer je op die meter 10 knopen maakt je minder touw nodig hebt dan bij 100 knopen.
In de breedte kun je vrij snel ontdekken hoeveel koorden je nodig hebt omdat je dat direct kunt zien zodra je gaat knopen. De meeste knopen gebruiken 4 koorden, een even aantal koorden is dus wel het handigst. Zeker voor planthangers geldt dat je de meeste knopen maakt met 4 koorden en dus een veelvoud van 4 nodig hebt.
Advies is probeer niet te zuinig te doen en de touwen te wijd uit elkaar te hangen, daardoor blijft je wandkleed uiteindelijk niet mooi recht aan de zijkanten. Teveel is ook niet handig, maar oefening baart kunst!

Dus begin om te oefenen met een gekocht patroon of proefstukje en niet al te duur koord. Later wanneer je meer geoefend bent is het wel fijn om een wat duurder koord te gaan gebruiken. Binnenkort heb ik daar ook een mooie collectie van hoor!

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *